Wist je dat? Bevoegdheden van een verkeersregelaar
Een verkeersregelaar die aan de voorwaarden voldoet heeft zijn of haar bevoegdheid opgelegd gekregen zoals juridisch is vastgelegd. Daarom is het niet opvolgen van een aanwijzing van een verkeersregelaar strafbaar. Alle verkeersdeelnemers zijn verplicht om de instructies op te volgen, ook als je te voet bent. Dit kan omdat de verkeersregelaar in rangorde boven verkeerslichten, verkeersborden en wegbelijning staat.
Bevoegdheden
Een verkeersregelaar kan jou bijvoorbeeld vragen om:
- Een eenrichtingsweg in te rijden tegen het verkeer in
- Door rood te rijden, of te stoppen bij groen
- Te stoppen waar een verbod op stil te staan van kracht is
- Over een doorgetrokken streep rijden
- Doorrijden als er voorrang gegeven moet worden
- Met de auto over een fiets- of voetpad rijden
- Parkeren waar geen parkeervak is
Etc.
Boetes
Een verkeersregelaar is geen opsporingsambtenaar. Dat betekent dat hij of zij geen boete uit kan schrijven. Wel kan hij aangifte doen bij de politie als jij de aanwijzing niet opvolgt. Daar kun je dan achteraf wél een boete van krijgen. Om aangifte te doen heeft de verkeersregelaar deze gegevens nodig:
1. Een verklaring en tenminste één getuigenverklaring;
2. Kenteken, merk, type, kleur van het voertuig;
3. Signalement van de bestuurder;
4. Dag, datum en tijdstip van het gedrag;
5. Nadere beschrijving van de gebeurtenis;
6. Rijrichting van de bestuurder.
De boete die je krijgt is niet mild. Voor het ‘Niet opvolgen van aanwijzingen van verkeersregelaar/brigadier/bevoegd ambtenaar’ krijg je een boete van maar liefst 390 euro excl. 9 euro administratiekosten. De strafbare feiten die je dan begaat zijn:
R 627 a als weggebruiker een stopteken conform de in bijlage II vastgestelde aanwijzing van een verkeersbrigadier niet opvolgen R 630 b Niet voldoen aan aanwijzing van bevoegde en als zodanig kenbare verkeersregelaar
Veiligheid
Onthoud dat een verkeersregelaar er staat voor ieders veiligheid, ook die van jou. Zelfs als de aanwijzing niet logisch lijkt. Hij of zij kan over meer informatie beschikken dan jij wat betreft verkeersdrukte of omleidingen. Maar bijvoorbeeld ook op last van de gemeente of politie een protocol volgen. Volg daarom altijd een aanwijzing op en blijf rustig.
Bronnen:
https://wetten.overheid.nl/zoeken
https://boetebase.om.nl/