Wist je dat? Drie verschillende soorten verkeersregelaars
Gehuld in fluorescerende en reflecterende kleding vallen ze goed op tussen het verkeer. Je bent ze vast al een aantal keer tegengekomen op de weg. Vaak zie je ze tijdens wegwerkzaamheden of evenementen. Gelukkig weten de meeste mensen wel dat een verkeersregelaar er is om het verkeer te regelen. Maar wist je ook dat het niet opvolgen van een aanwijzing van een bevoegd verkeersregelaar strafbaar is?
Drie soorten
Op de weg kun je drie verschillende soorten verkeersregelaars tegenkomen. Alle drie hebben weer andere werkzaamheden, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De drie verkeersregelaars die we in Nederland onderscheiden zijn:
-
- Verkeersbrigadiers
- Evenementenverkeersregelaars
- Beroepsverkeersregelaars
Verkeersbrigadier
Als je kinderen hebt ben je vast bekend met de term ‘klaar-over’, officieel is dit een verkeersbrigadier. Verkeersbrigadiers zijn de mensen die je tegenkomt op een vaste plek, bijvoorbeeld bij een school. Verkeersbrigadier mag je al zijn als je 10 jaar bent. Je helpt dan bijvoorbeeld ouders en kinderen met het oversteken van een drukke weg. Als verkeersbrigadier word je aangesteld door burgemeester van jouw gemeente.
Foto: Bas van Setten
Evenementenverkeersregelaars
Evenementenverkeersregelaars zijn, zoals de naam al zegt, aan het werk bij een evenement en staan onder toezicht van de politie. Dit kan eenmalig zijn of voor meerdere evenementen in dezelfde gemeente. Hij of zij mag jou eenvoudige aanwijzingen geven. Denk dan bijvoorbeeld aan een stopteken, oprijteken of een richting aanwijzen. Om evenementenverkeersregelaar te worden moet je online een cursus doorlopen nadat de organisatie van het evenement jou daarvoor heeft aangemeld bij de gemeente. Je moet hier wel 16 jaar of ouder voor zijn. Daarbij geldt ook nog dat als je 16 of 17 bent je niet mag staan op een weg waar over het algemeen sneller wordt gereden dan 50 km/h én op een locatie die goed verlicht is door middel van straatverlichting. Ben je ouder dan 18 dan gelden deze aanvullende regels niet.
Beroepsverkeersregelaars
Een beroepsverkeersregelaar kom je tegen bij wegwerkzaamheden, omleidingen, wegafsluitingen, ongelukken etc. Dit zijn de mensen die van hun beroep verkeersregelaar zijn. De professional dus. Zij hebben de bevoegdheid om jou als weggebruiker instructies op te dragen zoals juridisch vastgelegd in wetgeving. Het is dus strafbaar als je de instructies niet op volgt. Je kan beroepsverkeersregelaar worden vanaf het moment dat je 18 jaar bent én als je een geldige Verklaring Omtrent Gedrag kan overleggen.
De regels omtrent een beroepsverkeersregelaar zijn vastgelegd in de ‘Regeling Verkeersregelaars 2009’. Hierin staan afspraken over de opleiding, examinering, aanstelling en de uitrusting van een verkeersregelaar. Om beroepsverkeersregelaar te worden volg je daar een opleiding voor. Deze duurt over het algemeen drie dagen. Tijdens de opleiding krijg je een onderdeel theorie en een onderdeel praktijk. De beide onderdelen worden afgesloten met een examen. Het praktijkexamen wordt afgenomen door de opleider en een gedelegeerde van de politie. Als je slaagt vraag je een aanstellingspas aan, welke jou vijf jaar gelegenheid geeft om je vak uit oefenen. Daarna krijg je de mogelijkheid om je pas weer voor vijf jaar te verlengen. Hiervoor hoef je dan niet nog een keer op examen.
Foto: David Ekstein
Nu weet je meer over de drie soorten verkeersregelaars in Nederland. Binnenkort vertellen we je over wat er in de regelgeving is vastgelegd over de bevoegdheden van een beroepsverkeersregelaar, en wat je te wachten staat als je de aanwijzingen niet opvolgt.
Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verkeersbrigadier
https//www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/wat-zijn-verkeersregelaars-en-verkeersbrigadiers
https://wetten.overheid.nl/BWBR0025299/2020-07-01
https://vvn.nl/op-school/verkeersveilige-schoolomgeving/hulp-bij-oversteken